Hücum Kayıt

Hücum Kayıt Nedir? Hücum Kayıt Maliyetli Midir? Hücum Kayıt Almak İçin Neler Gerekir?


Kısaca hücum kayıt nedir?

Hücum kayıt aynı anda tüm enstrümanların grup olarak kayda girmesidir.

Kayıt sırasında tüm grup üyeleri performanslarını sergilerler, stüdyoda bulunan mikrofonlar tüm enstrümanları tek kanala kaydeder, alınan kayıt üzerinde ufak tefek düzenleme yapılarak hazırlanır.

Hücum kayıt hakkında daha detaylı bilgi alabilir miyim ?


Hücum kayıt sahne veya stüdyoda bulunan herhangi bir çalgı, bir orkestra (pop, rock...) ya da buna benzer tüm kaynakların mikrofonla doğrudan kayıt cihazına yönlendirilmesiyle oluşan ve kayıt endüstrisinde çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Kullanımındaki yaygınlığı nispeten diğer yöntemlere göre sayıca daha az ekipman içermesine ve belki de bu nedenle maliyetinin daha ucuz olmasına bağlanabilir.

Kaynak ya da kaynaklardan alınan sesler yalnızca mikrofon aracılığıyla, gerektiğinde amfilere ya da sinyal işlemci kullanılarak ama çoğunlukla doğrudan kayıt cihazına yönlendirilir. Bu yöntem çoğunlukla koro, senfoni orkestrası, jazz-band, halk müziği gibi gerçek zamanlı yapılan  performanslarda kullanıldığı gibi rock band, new age gibi performanslar için seslendirme sisteminin geneline uygulanan mikrofonlamayla da olabilir.

Bu yöntemde kullanılacak mikrofon sayısı, istenen boyutsallıkla değişkenlik gösterir. Örneğin mono bir kayıtta 1 mikrofon, stereo bir kayıtta 1 stereo veya 2 mono mikrofon veya surround kayıtta 1 surround mikrofon seti kullanılabilir. Ancak kullanımındaki yaygınlığı nedeniyle bu yöntemdeki boyutsallık stereo ile nitelenir. Burada önemli olan mikrofon sayısı ve boyutsallık değil, mikrofonla gerçek zamanlı alınan seslerin doğrudan kayıt cihazına yönlendirilmesidir.

Gerçek zamanlı hücum kayıt yöntemi nedir?

Yöntemin en büyük avantajı, daha önce belirtildiği gibi donanım sayısı nedeniyle nispeten ucuz maliyetli ve zaman açısından hızlı olmasıdır. Örneğin açık ya da kapalı mekân seslendirmeleri, yayın amaçlı Radyo-TV kayıtlarında genellikle bu yöntem kullanılır.

Bununla birlikte, araştırmaya dayalı alan çalışmaları ya da belgesel amaçlı dış mekân çekimleri gibi özellikli ses kayıtlarında da sıkça kullanılır. Diğer taraftan yöntemin stüdyodaki uygulamaları daha çok grup performans kayıtlarına yöneliktir.

Yöntemin en büyük dezavantajı ise, kayıttaki kaliteyi beceri ya da teknik detaydan çok çevre şartlarının ya da akustik ortamın belirlemesidir. Özellikle sahne uygulamalarında hem sahne hem de çevreye (seyirci vb.) yönelik tek bir mikrofonlama olacağından çevre şartlarının da kayıt için uygun halde olması gerekir. Aksi halde aşırı çevre gürültüsü ya da istenilen ses kaynağını duyamamak hatta mikrofon yerleşimi için uygun olmayan mekân gibi nedenlerle profesyonel bir kayıttan veya abartı da olsa herhangi bir ‘kayıttan’ bahsetmek mümkün olmaz.