Öncelikle piyanoyu tanıyalım, sonra da faydalarından söz edelim… Piyano çalmanın faydalarını anlatmadan önce enstrümanı biraz tanıyalım…
Piyano Nasıl Meydana Geldi? Kim Tarafından, Hangi Tarihte Yapıldı?
Asıl adı “pianoforte” olan bu müzik aleti “kuvvetli ses” (forte) ve “düşük ses” (piano) anlamına gelen İtalyanca kelimelerden oluşmuştur. Telli çalgılar kategorisine dahil olan bu enstrümanda 36 siyah ve 52 beyaz olmak üzere toplam 88 tuş bulunmaktadır. Bu tuşlara bağlı olan bir çekiç mekanizması, gerilmiş ve akortlanmış tellere vurarak ses çıkartır. 1700’lü yıllarda ortaya çıkan piyano “çembalo” adında bir enstrümanın geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Çembalo’da da tuşlar ve teller vardır ancak sesin şiddetini kontrol etmek mümkün değildir. İlk piyano İtalya’nın Floransa şehrinde Bartolommeo Cristofori tarafından yapılmıştır. Klasik müziğin önemli temsilcilerinden J.S. Bach’ın da bir çembalo tamircisi olarak ilk piyanoyu denediği bilinmektedir…
Piyano Çalmanın İnsanlar İçin Faydaları Nelerdir ? Hazırlayan : Sayın Lüal KARATAY
Dünya üzerinde birçok bilim insanı müzik eğitiminin çocuk gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar son derece önemlidir. Çünkü müzik eğitimi alan çocukların özellikle matematik geometri gibi sayısal derslerde çok daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Aşağıda piyano çalmanın faydalarını listeledik:
1.Vücut Koordinasyonunu Geliştirir
Piyano Eğitimi özellikle el-göz koordinasyonunu geliştirdiğinden çocukların yazı yazmayı kolay öğrenmelerini sağlar. Ayrıca sıra güzel el yazısı yazma yeteneği geliştirir.
2. Konsantrasyon Süresini Arttırır
Piyano çalarken nota takibi yapmak, eseri aynı tempo ile devam ettirmeye çalışmak odaklanmayı öğretir. Küçük yaşlardan itibaren düzenli Piyano Eğitimi almanın bireylerin konsantrasyon sürelerinin gelişmesine katkı sağladığı kanıtlanmış.
3. İşitsel ve Sözel Beceriler Geliştirir
Piyano Eğitimi alan çocuklar çevrelerindeki seslere karşı duyarlılık geliştirir. Örneğin; kalabalık ve gürültülü bir sınıfta öğretmenin sesini daha kolay ayırt edip, odaklanabilirler. Kelime hafızaları gelişir, kendilerini daha iyi ifade edebilirler.
4. Hızlı Okuma Becerisi Kazandırır
Piyano çalarken aynı anda iki satırın okunması, hızlı bir nota takibi gerekmesi gibi nedenlerden dolayı piyano çalanların daha hızlı kitap okudukları biliniyor.
5. Dil ve Müzik Bağlantısı
Beynimizde dil ve müzik merkezlerinin birbirleri ile benzeşik çalıştığını hepimiz biliyoruz artık. Küçük yaşta başlayan Piyano Eğitimi çocukların birden fazla yabancı dil öğrenmesini kolaylaştırıyor.
6. Sayısal Zekayı Geliştirir
Sol beyin fonksiyonları üzerinde de etkisi büyük Piyano Eğitiminin. Piyano dersi alan öğrencilerin okuldaki matematik ve fen alanında göstermiş oldukları başarılar yapılan araştırmalarla kanıtlandı.
7.Çalışma Disiplini Verir
Küçük yaşlardan itibaren düzenli alınan piyano dersleri çocukların hayatlarını daha disiplinli ve düzenli olarak kurgulamalarına yardımcı oluyor. Her ders tekrarında somut olarak ilerlediklerini görmeleri onlara hayatta çalışmanın ve tekrarların önemini farkettirir.
8.Hafızayı Geliştirir
Uzun yıllar piyano eğitimi alıp, büyük formlu eserler çalan ve bu eserlerden kendisine her an hazır halde bir repertuar hazırlayan öğrencinin; hafızasını ne kadar da geliştirdiğinin kanıtı oluyor.
9. Soyutlama Yeteneği Geliştirir
Başka türlü nasıl size ‘yağmur damlalarının göle düşme sesleri‘ni notalar aracılığı ile betimleyebilir ki...
10. Vee Tabiii ki Zekayı Geliştirir!
Sağ ve sol beyni aynı anda kullanmak beyindeki sinirsel bağlantıları güçlendirir. Piyano ve IQ arasındaki bağlantı oldukça çarpıcı! Okul öncesi çağlarından itibaren piyano dersi alan çocukların IQ‘ları %50 oranında artıyor!
Hazırlayan : Sayın Lüal KARATAY
Piyano Çalmaya Kaç Yaşında Başlamalı?
Piyano gibi temel klasik müzik enstrümanlarına erken yaşlarda başlamak önemlidir. Özellikle ilkokul öncesi piyano eğitimi almak zihinsel gelişim açısından da çok önemlidir. 4-6 yaş arasında piyano eğitimine başlanılması tavsiye edilir.
Garaj Müzik Stüdyo‘nun Piyano Kursları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın